Add Health Media

Add Health Media miljoninvesterar i framtidens demensverktyg – Geras Soultions

2019/09/21

Pressmeddelande september 2019

Add Health Media gör bland annat Per Båtelsson och Claes Dinkelspiel sällskap när man nu går in och investerar i Geras Solutions vars uttalade mål är att förändra livet för de som drabbas av demens. Totalt går Add Health Media in med 1,5 miljoner i Geras Solutions som även undersöker möjligheten att lansera sin digitala lösning på expansiva tillväxtmarknader, bland annat i Kina och Danmark.

Geras Solutions har tagit fram ett lättanvänt digitalt demensstöd i form av en mobil hälsoplattform. Företagets CE-märkta app består av ett kliniskt validerat diagnosverktyg som kan upptäcka kognitiv funktionsnedsättning samt telemedicinskt uppföljningsstöd med en specialist. Appen ger även användaren tillgång till riskreducerande metoder, baserat på den stora internationella FINGER-studien, för att genom livsstilsförändringar förhindra och fördröja försämringar av den kognitiva funktionen. Utöver positiva effekter på demenssjukdomar ses även signifikanta positiva effekter relaterat till andra kroniska sjukdomar.

– Över 75 procent lever med odiagnostiserad demens globalt och vi menar att kognitiva bedömningar med penna och papper är såväl subjektiva som långsamma och helt enkelt utdaterade. Samtidigt konstaterar Socialstyrelsen att de närmaste tio åren kommer antalet personer i Sverige som lever med någon form av demens öka till 270 000 personer. Även om Sverige erbjuder en hög standard inom demensvård så behöver vi nya, bättre verktyg för att möta det ökande behovet där kommer Geras Solutions in i bilden, säger Haza Newman, vd Geras Solutions.

Via det AI-baserade verktyget Geras Solution App kombineras tusentals datapunkter för att skapa ett förbättrat uppföljningsstöd för patienter och vårdpersonal. En teknik som genom strömlinjeformad och förenklade tester minskar tidsödande och osäkra processer och ger ett kliniskt validerat verktyg som bidrar till att specialister och vårdpersonal kan fokusera på patienten.

Miia Kivipelto är professor i klinisk geriatrisk epidemiologi vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle och studerar den ökande förekomsten av demenssjukdom förknippat med en allt mer åldrande befolkning. En viktig del av prof. Miia Kivipeltos forskning är såväl tidig diagnostik och även att hitta metoder för att förhindra eller fördröja demenssjukdomar.

– Ny teknik, som AI och maskininlärning, kan skapa förbättrade möjligheter inom demenssjukvården och ger även viktiga data som underlag för oss forskare. Därför är det viktigt att tekniska lösningar finns med när man diskuterar demenssjukdom, säger Miia Kivepelto.

Demenssjukdom kan ses som en global epidemi menar Haza Newman och bör inte underskattas då det kan komma att påverka oss alla.

– Alla påverkas, oavsett om det är våra nära och kära, vänner och bekanta eller oss själva. Vi ser nu en stor möjlighet att skapa ett nationellt och globalt samarbete mellan aktörer från forskarvärlden, utbildningssektorn, myndigheter, läkemedelsindustrin, investerare, vårdsektorn och vidare. Just därför är jag förväntansfull och tacksam över att en aktör som Add Health Media nu går in och investerar i Geras Solutions. Vi behöver all hjälp vi kan få i vårt uppdrag att förbättra för de miljoner människor som lever med demens idag, konstaterar Haza Newman.

Haza Newman får medhåll från Johan Bloom, affärsutvecklare på Add Health Media.

– Vi såg att Geras Solutions har lagt ner ett gediget arbete med att utveckla sin app tillsammans med specialister inom demens, som professor Miia Kivipelto och neuropsykolog Göran Hagman. Investeringen, som vi gjorde under sommaren, hoppas vi ska leda till att Geras Solutions nu kan hjälpa minneskliniker och primärvård att på ett mer effektivt sätt hitta demenspatienter tidigt, säger Johan Bloom.

Om Geras Solutions

Geras Solutions har ett tydligt mål, ”att förändra livet för de som drabbas av demens”. Genom att digitalisera traditionella metoder inom demensvård hoppas man överkomma de barriärer som hindrar många från att förstå att de har demens, och i förlängningen få tillgång till adekvat vård och omsorg. Man vill hjälpa miljoner människor världen över och jobbar mot att få den globala andelen som inte får sin demens diagnostiserad ner från 75% till 0%. Läs mer på www.gerassolutions.com

Om Add Health Media

Add Health Media är ett av Nordens största mediehus inom hälsa och medicin och driver DOKTORN för allmänhet och patient där tidning och väntrums-TV ingår samt en av Nordens mest besökta hemsidor www.doktorn.com. Add Health Media driver även Praktisk Medicin, www.praktisktmedicin.se, ett beslutsstöd för vårdpersonal, och investerar i nya start-ups inom e-hälsa, såsom Doctrin, Mindler, Colivia (tidigare Nurse & Doc), Geras Solutions, Medicheck, Remisshjälpen, FindOut Diagnostic, ScientificMed, Picture My Life och Healthmakers. Läs mer på www.addhealthmedia.com

För mer information:

Haza Newman, VD Geras Solutions
[email protected], +46 70-325 64 18

Johan Bloom, business development Add Health Media
[email protected], +46 73-364 84 90

Anders Åker, presskontakt Add Health Media
[email protected], +46 70-364 84 22

Relaterade nyheter

FindOut tar in VNTRS Consulting tech-partner och delägare

Ett strategiskt och långsiktigt samarbete knyts mellan Add Health Media-delägda FindOut och VNTRS Consulting för vidare mjukvaruutveckling av FindOuts app. I januari 2020 röstade FindOuts…

Vill du få nyheter om framtidens hälsa och vård?

Få kostnadsfritt nyhetsbrev kring digital hälsa såsom trender, forskning och investeringar.