Investment

Curus Investerar i Measurlabs, en finsk laboratorieanalysplattform

2023/09/04

Det finska företaget Measurlabs, som erbjuder laboratorieanalys- och testtjänster som hjälper forskare, kvalitetssäkrings- och FoU-professionella att få de tester de behöver, har lyckats samla in 2,5 miljoner euro i en ny seed-runda. Rundan leddes av VentureFriends och stöttades av befintliga investerare Lifeline Ventures, Tesi och Curus. Med den nya finansieringen kommer Measurlabs att skala upp sina verksamheter över hela Europa och vidareutveckla sin logistik- och inköpsplattform.

Grundat av två doktorandstudenter, Teemu Myllymäki och Kalle Lagerblom, har Measurlabs som mål att hjälpa produktutvecklare, kvalitetskontrollanter och forskare att spara tid och pengar genom att erbjuda alla tester de behöver på ett ställe. Measurlabs onlineplattform kombinerar tjänsterna från över 900 laboratorier, vilket gör det möjligt för företag att få alla nödvändiga tester på ett ställe, få den expertstöd de behöver och spara pengar på analyskostnader.

”Vi är glada att gå med Teemu, Kalle och Measurlabs-teamet på deras resa att markant förbättra hanteringen av laboratorietesttjänster och uppnå lägre kostnader och tid till marknaden för produkter. Med ökande reglering och efterfrågan på kundens säkerhet, tar teamet tag i ett växande behov av moderna testtjänster. Vi på Curus tar också nya steg för att öka vår närvaro i hela Norden,” säger Erik Olsson Nyrén, Investeringschef på Curus.

”Att hitta en tjänsteleverantör för testtjänster som kan utföra de nödvändiga testerna och erbjuda expertstöd är utmanande. Att begära offerter från flera laboratorier, hantera dålig kommunikation eller vänta på försenade resultat skapar ineffektivitet i produktutveckling och kvalitetshantering, är en tids- och pengaslöseri och stör projektflödet,” förklarar Teemu Myllymäki, VD och medgrundare av Measurlabs, om behovet av moderna laboratorietjänster.

Efter att ha byggt upp en stark kundbas i Finland under sina första år har Measurlabs redan fått betydande internationell uppmärksamhet, med kunder från nästan 40 länder och ett genomsnittligt kundnöjdhetsbetyg på 9,1 av 10. Measurlabs kunder inkluderar branschledande företag inom hållbarhetsområdet som Sulapac, Woodio och Kone.

”Våra kunder är framstående företag som har varit entusiastiska över att äntligen hitta en enkel lösning för sina pressande test- och analysbehov. Våra kunder har specifikt tackat Measurlabs sortiment av testmetoder, digitala inköpsplattform och kundsupport från toppexperter inom olika testområden,” förklarar Myllymäki.

Med den nya finansieringen siktar företaget på att expandera ytterligare i Europa genom att etablera nya lokala team i nya länder, med start i Storbritannien. Företaget satsar även på att stärka de tekniska möjligheterna i sin onlineplattform genom att snart introducera betalningar direkt på plattformen.

Det är en växande marknad när regleringen för laboratorietester stramas åt. Nästan alla produkter behöver testas för deras prestanda, säkerhet och laglig överensstämmelse innan de släpps på marknaden. Dessutom har den nyligen ökade utvecklingen av nya halvledarmaterial, kvantdatorer, elektriska lagringsenheter och många andra djupteknologiska lösningar ökat behovet av pålitliga och snabba testtjänster, vilket har lett till att branschen nådde ett uppskattat årligt värde på 50 miljarder euro år 2022 (Interteks årsrapport 2021, Eurofins 2022).

”Det finns ett pressande behov av att påskynda övergången till en cirkulär ekonomi och en hälsosammare, mer hållbar miljö. Trycket kommer både från slutanvändare och från ett efterlevnads- och regleringsperspektiv. Till exempel kräver att få en ny bio-baserad produkt på marknaden obligatoriska tester från många olika aspekter, som att säkerställa att den är säker att använda i kontakt med livsmedel eller att följa nya hållbarhetsdirektiv som EU:s Green Claims som kräver att alla påståenden om materialet grundas på vetenskapligt hållbara bevis som laboratorietester,” berättar Myllymäki. ”Med vår one-stop-shop kan företag som utvecklar nya och banbrytande hållbarhetsinnovationer som bio-baserade material få sina lösningar till marknaden snabbare än någonsin tidigare.”

”Vi investerade tidigt i företaget, eftersom vi tror på Measurlabs unika förmåga att omforma FoU-landskapet. Deras team har en stark förståelse för marknadens behov och är ambitiösa i sin mission att förändra hur laboratorie- och analysmarknaden fungerar. Vi fortsätter vara entusiastiska över att vara en del av denna resa,” berättar Tuomas Rekonen, Investeringschef på Tesi, och tidig investerare i företaget.

 

För mer information
Johan Bloom, VD, Curus,
[email protected], 073-364 84 90

Erik Olsson Nyrén, Investment Manager, Curus,
[email protected], 070–837 73 54

 

Om Measurlabs
Grundat år 2017 är Measurlabs en leverantör av laboratorieanalys- och testtjänster som hjälper forskare, kvalitetssäkrings- och FoU-professionella att få de tester de behöver. Teamet består av experter inom olika områden, med 7 doktorsexamina samt andra universitetsexamina, för att säkerställa att de kan erbjuda kunnig hjälp till kunder inom olika branscher och med olika typer av behov. Företaget har sitt säte i Helsingfors och har 28 anställda i sitt team. För mer information, se www.measurlabs.com.

Om Curus
Curus är ett investmentbolag som investerar inom Norden med ett särskilt fokus på digital hälsa och sjukvård. Curus har möjlighet att göra både minoritets- och majoritetsinvesteringar och kan bidra med både kapital, branscherfarenhet och nätverk samt marknadsföring till våra portföljbolag. Curus har investeringar i 5 majoritetsägda bolag samt minoritet i 22 tillväxtbolag. För mer information, se www.curus.se.

Relaterade nyheter

FindOut tar in VNTRS Consulting tech-partner och delägare

Ett strategiskt och långsiktigt samarbete knyts mellan Add Health Media-delägda FindOut och VNTRS Consulting för vidare mjukvaruutveckling av FindOuts app. I januari 2020 röstade FindOuts…

Vill du få nyheter om framtidens hälsa och vård?

Få kostnadsfritt nyhetsbrev kring digital hälsa såsom trender, forskning och investeringar.