E-hälsa

Viktiga blodanalyser kan nu göras i hemmet med mobilen

2022/06/09

Två viktiga analyser som tidigare krävt besök på vårdmottagning har nu fått CE-certifiering att kunna genomföras i hemmet med patientens egen mobilkamera och en AI-app. FindOut Diagnostic är företaget bakom uppfinningen och som inom kort lanserar blodproven CRP och HbA1c som är två mycket använda tester i vården.

Behovet av provtagning i hemmet har varit mycket stor under Covidpandemin och många människor har blivit vana att ta stick i fingret eller genomföra andra provtagningar i hemmet. Digitaliseringen med videomöten med läkare är också en mycket viktig del i framtidens vård, men där man ofta haft problem med att inte kunna genomföra provtagning i hemmet. Ett av de vanligaste och viktigaste blodproven är CRP (C-Reaktivt Protein eller “snabbsänkan”) för att se om en patient har en allvarlig bakteriell infektion finns bara på vårdmottagningar. Nyligen godkändes CRP testning i hemmet med hjälp av en AI-app som kan läsa av provstickan och ge ett exakt värde som läkaren kan ta del av direkt via säker uppkoppling via BankID.

–  Vi har lagt ned mycket tid och pengar på att förverkliga denna lösning och äntligen har vi fått produkten CE-certifierad för att kunna lanseras inom hela EU. Vi har redan innan godkännandet många vårdgivare och apotekskedjor som vill ha denna lösning för att följa upp sina patienter. Det ger en stor avlastning för både vårdgivaren och patienten att kunna sköta provtagningen i sitt hem, säger Denise Luxenburg Stuifbergen, VD och med-grundare av FindOut Diagnostic.

I senaste kapitalrundan så gick Kamjar Hajabdolahis BLQ Invest in och sedan tidigare har bolaget stöttats av Add Health Media (numera Curus), VNTRS och affärsänglar bland andra entreprenören Alexander Stendahl.

–  Jag har personligen varit engagerad i bolaget och fått så mycket positiv feedback från investerare, vården och patienter på vägen som längtar efter denna lösning. Efter detta godkännande så ser jag att FindOut kan bli en ny svensk enhörning eftersom lösningen nu direkt kan användas inom hela EU. Behovet är mycket stort och växer i takt med digitala vårdbesök. Både vårdgivaren och patienten vill att så mycket vård som möjligt ska genomföras i hemmet och en pusselbit är blodproven som nu FindOut har en lösning på, säger Johan Bloom, CEO på investmentbolaget Curus.

Förutom CRP så har FindOut även fått CE-certifiering för sitt blodtest HbA1c som mäter långtidsblodsocker och är ett viktigt mått för om man börjar få diabetes. Testet är viktigt för att kunna screena och hitta patienter i riskzonen för pre-diabetes eller redan har fått en typ 2 diabetes.

 

För mer information:
Denise Luxenburg Stuifbergen, CEO FindOut Diagnostic
[email protected], +46 76 852 44 62

Relaterade nyheter

Anna Dalgaard ny ordförande för Curus

Investmentbolaget Curus styrelse har utsett Anna Dalgaard till ordförande efter affärsängeln Lars Lindgren, som fortsätter som styrelseledamot. Curus tog nyligen över investeringsportföljen 2021 från Add…

Nyheter

2022/06/17

Vill du få nyheter om framtidens hälsa och vård?

Få kostnadsfritt nyhetsbrev kring digital hälsa såsom trender, forskning och investeringar.