Add Health Media

Add Health Media investerar i medicinsk träningsapp för kroniskt sjuka

2021/03/15

Start up-företaget Vitala har i samarbete med vården utvecklat en medicinsk träningsapp som ska kunna förskrivas av läkare. Grundarna är bröderna Aasa som nu tar in 3,2 Mkr från bland andra Add Health Media och Partnerinvest Norr.

Vitala medicinsk träningsapp syftar till att hjälpa människor med olika typer av funktionella och sjukdomsrelaterade begränsningar att träna och rehabilitera sig långsiktigt och på egen hand. Grundarna och bröderna Jesper och Petter Aasa, som är läkare respektive finansman, har byggt appen med stöd av forskningen som finns inom detta område. Appen utgår från personens sjukdom, motivation, dagsform och andra faktorer som kan påverka följsamheten till träning.

Bröderna Aasa avslutade sin seed-round på 3,2 miljoner kronor och blickar framåt mot att lansera sin app under våren 2021. Investerarna är Add Health Media, Partnerinvest Norr och affärsänglarna Marcus Boström och Patrik Frisk.

– Vi har arbetat stenhårt för att minska gapet mellan frisk- och sjukvård med ett starkt fokus på fysisk aktivitet och sekundärprevention. Vi vill se till att individer oavsett hälsotillstånd ska få exakt den träning och rehabilitering de behöver för att maximera sin hälsa, säger Jesper Aasa, läkare och vd för Vitala.

Planen är att fortsätta förbättra appen i samarbete med vården. Piloter pågår och studier är under planering med stora universitet.

– Träning vid sjukdom är samma oavsett land och därför ser vi att tjänsten kan skalas internationellt. Vi investerar för att vi ser Vitala som en unik tjänst som vi inte hittat i Sverige och internationellt eftersom de fokuserar mer på kroniska sjukdomar där man ser en stor samhällsnytta, säger Johan Bloom, CEO på Add Health Media.

Nära hälften av Sveriges befolkning lever idag med kronisk sjukdom och en fjärdedel är drabbad av två eller fler. De kroniska sjukdomarna står idag för ca 80-85 procent av kostnaderna inom vården enligt vårdanalys. Vitala har bland annat som målsättning att hjälpa dessa personer bromsa sjukdomsutvecklingen och förebygga följdsjukdomar med rätt individanpassad träning och rehabilitering. Jesper Aasa berättar att detta vinner inte bara patienterna på utan även ”vården och samhället i stort vinner på att få en friskare befolkning.” Appen Vitala bygger på specialistkompetens inom fysioterapi och medicin i kombination med experter inom IT-utveckling och machine learning.

För mer information:

Jesper Aasa, VD på Vitala
[email protected], 0707-43 58 81

Petter Aasa, COO på Vitala
[email protected], 0704-54 78 85

Johan Bloom, CEO Add Health Media
[email protected], 0733-64 84 90

Relaterade nyheter

Werlabs-grundaren satsar på psykisk ohälsa

Add Health Media investerar i psykologappen Mindler, som hjälper patienter med psykisk ohälsa via videomöten med psykologer. Medgrundare är läkaren och serieentreprenören Rickard Lagerqvist som…

Vill du få nyheter om framtidens hälsa och vård?

Få kostnadsfritt nyhetsbrev kring digital hälsa såsom trender, forskning och investeringar.