Digital

Curus investerar i FemTech-bolaget Ella

2022/05/16

I vår lanseras den första versionen av den medicinska mobilapplikationen Ella som ska hjälpa till att förebygga och behandla besvär under och efter graviditeten. Kvinnors hälsa är ett historiskt försummat område men har de senaste åren fått allt större uppmärksamhet tack vare den växande trenden inom Femtech. Nu backas Ella av flera investerare som vill bidra till förändring av kvinnohälsovården.

I augusti 2021 stängde Ella en investeringsrunda på drygt 6 mSEK, och nu senast i mars 2022 stängdes en runda på över 4,5 miljoner. Bland de som har investerat i den senaste rundan finns Curus och Joo Emmy Sundström som investerat i de techdrivna hälso- och tjänstebolagen Doktor.se och Dryft.

– Vi vill satsa på Femtech som är en viktig del inom digital hälsa. Kvinnor är betydligt mer pålästa och vana att hantera sin egen och andras hälsa än män, men då måste det också finnas plattformar där kvinnor får kvalitativt och lättillgängligt stöd. Vi ser Ella som framtidens mödravård, säger Johan Bloom, VD på Curus. 

Sedan Ella bildades har bolaget handplockats av både SEB Innovation Forum, SHIFT och prisats av den namntunga juryn i tävlingen 60SecondPitch anordnad av Vaam med techprofilen Josef Fallesen bakom rodret.

– Ella är riktigt bra. Om Ella är internationellt kapabla så har de en unik chans eftersom den svenska barnmorske- och mödravårdsrollen är på internationell frammarsch, säger Pär-Jörgen Pärson från Northzone, jurymedlem i 60SecondPitch där Ella korades till vinnare.

Ella är en medicinsk app vars syfte är att komplettera både mödravården och eftervården. I appen kommer gravida och nyförlösta att tilldelas en personlig fysioterapeut som följer kvinnorna under hela graviditeten och tiden efter förlossningen. Tillsammans med sin fysioterapeut skapas en individanpassad plan med digitala vårdmöten och evidensbaserade träningsprogram som löpande uppdateras allt eftersom förutsättningarna förändras. Programmen kan både förebygga och behandla graviditetsrelaterade besvär, vilket drabbar minst 90 % av alla som genomgår en graviditet, och hjälper även kvinnan att nå upp till rekommenderad mängd fysisk aktivitet.

– Det unika med Ella till skillnad från nätläkare, är att vi verkligen tar till vara på teknikens fördelar. Vi bygger smarta algoritmer och funktioner som skapar ett stort värde för användaren, långt bortom vårdmöten, säger Emelie Hollsten, VD och grundare på Ella.

I appen kommer det framöver att finnas artiklar, podcasts och kurser så att det finns något nytt att lära eller upptäcka varje dag. Det utvecklas även en AI som ska förutspå besvär och rekommendera rätt vård vid rätt tidpunkt. I framtiden vill Ella vara en multiprofessionell vårdplattform specifikt anpassad för tiden under och efter graviditeten. Vid den stundande lanseringen är fysioterapi först på tur, därefter är siktet inställt på att erbjuda stöd även från vårdyrken som psykolog, dietist, barnmorska och gynekolog.

– Vi vill bli en vårdgivare som både förebygger och behandlar besvär och komplikationer under graviditet och postpartum. Vår CE-märkning innebär att alla råd och program i Ella stöds av klinisk evidens och att hela produkten är kvalitetssäkrad enligt europeisk standard för medicintekniska produkter, berättar Frida Johnson, medgrundare och verksamhetschef på Ella.

 

För mer information:
Emelie Hollsten, Grundare och VD, Her Company AB
[email protected], +46 703-277 100

Johan Bloom, Grundare och VD, Curus AB
[email protected], +46 733-648 490

Relaterade nyheter

Add Health Media investerar i medtechbolaget ScientificMed för fortsatt satsning inom digitala cancerbehandlingar

Tillsammans med grundarna går nu Add Health Media, Bonit Capital och serieentreprenören Fabian Fischer in med 10 miljoner kronor i expansionskapital till det svenska medtechbolaget…

Vill du få nyheter om framtidens hälsa och vård?

Få kostnadsfritt nyhetsbrev kring digital hälsa såsom trender, forskning och investeringar.